rycynus roślina

autoczykosz

Temat: Co to za roślina ?(Rącznik)
" />Wiele roślin w naszym ogrodzie i domu jest silnie trująca i dlatego są niejadalne.Np.nasze śliczne datury, konwalie, wilczomlecze,kroton,diffenbachia, tulipany, narcyzy,psianka paprykowa,oleander itd. Można by wyliczać w nieskończoność.
Rycynus podobno jest świetnym odstraszaczem kretów. - doszukałam się jednej zalety, no i jest taki efektowny i dostojny !
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7402



Temat: dla jaroszy...
" />Ale ta soja i kukurydza pochodzą głównie z USA. USA jest także wielkim importerem mięsa np. z Argentyny, ale i wielkim eksporterem mięsa, zwlaszcza drobiowego. Europa także kupuje argentyńską wołowinę, ale ze względów asortymentowych a nie z braku wołowiny na rynku europejskim. Podobnie Polska importuje pszenicę (specjalne odmiany służące do produkcji makaronu - semiolina, czy jakoś tak) jednocześnie eksportując inną pszenicę. Bez konsumpcji mięsa argentyńskiego w USA przemysł pasterski w Argentynie by upadł. Trawy z pampasów człowiek nie trawi.

Jeszcze raz powtórzę: głód w krajach biednych nie jest wywołany wielką konsumpcją mięsa w krajach bogatych, ale innymi czynnikami. Jednocześnie nie da się efektywnie uprawiać np. manioku tam, gdzie Massaje pasą swoje krowiny. Tam maniok nie urośnie, a trawa tak. Podobnie na wielu innych obszarach trawiastych - więcej tam szkód z uprawy ornej niż z uprawy pastwiskowej - wide stepy.

Mięso jest luksusem, to fakt. Na wyprodukowanie kilograma mięsa trzeba mniej więcej 10 kilogramów masy roślinnej. Oznacza to jednak, ze gdyby Europa przestawiła się na konsumpcję roślin, to po prostu mniej by uprawiała ziemi, co rodziłoby inne pozytywne skutki. Jednicześnie mitem jest, że ekspansywna uprawa rolna w niektórych strefach klimatycznych degraduje gleby. Wszystko zalezy od kultury rolnej. W Europie uprawa orna liczy sobie kilka tysięcy lat, a gleba jak rodziła, tak rodzi. Inaczej jest np. w krajach tropikalnych. Tam obszar ogołocony z lasu traci żyzność w ciągu kilku lat.

Dość ciekawa analiza rynku art roślinnych wprawdzie na rok 2005 jest tutaj: http://www.fapa.org.pl/gfx/fammu/raport ... _zboza.pdf
Mały fragment o roślinach oleistych:
"W strukturze światowej produkcji nasion oleistych największy udział przypada soi (ok. 57% w
bieżącym sezonie). Znaczne udziały mają również rzepak (12%), bawełna (11%) i słonecznik (8%).
Mniejsze znaczenie ogrywają orzeszki ziemne (6%), nasiona palmy olejowej (2%), kopra (1%) oraz
sezam, len i rycynus (poniżej 1% udziału każdy). Uprawa roślin oleistych na świecie charakteryzuje się
znaczną koncentracją produkcji. Najbardziej jest to widoczne w przypadku soi. Ponad 82% światowej
produkcji tego gatunku (dane z sezonu 2005/06) skupione jest w trzech krajach, tj. Stanach
Zjednoczonych, Brazylii i Argentynie.
Z kolei jedna trzecia globalnej produkcji nasion rzepaku przypada na Unię Europejską, jedna czwarta
na Chiny, 18% udział ma Kanada, a 14% - Indie. Produkcja słonecznika skoncentrowana jest
natomiast w Europie Wschodniej (Rosji i Ukrainie), Argentynie i krajach UE."

Jako ciekawostka:
USA w tym roku wyprodukowało tyle soi, co dwaj najwięksi producenci razem wzięci, tzn. Argentyna i Brazylia - USA 76 mln ton, Argentyna i Brazylia łącznie - 78 mln ton. Kolejny kraj to daleko w tyle pozostające Chiny - 16 mln. ton, inne kraje liczące się to: Indie, Pargwaj, Kanada, UE - łącznie ok. 10 mln ton, a wszystkie pozostałe niewymienione kraje świata razem wzięte - TYLKO nieco ponad 6 mln ton!!!!!

Warto poczytać to opracowanie. Jest naprawdę ciekawe.
Źródło: fzp.net.pl/forum/viewtopic.php?t=2322


Copyright (c) 2009 autoczykosz | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.